Twardość wody wyraża się w trzech różnych skalach:
- stopniach niemieckich (°n lub °d) – 1°n = 10,00 mg CaO w 1 litrze wody oraz 1°n = 17,86 mg CaCO3 w 1 litrze wody
- stopniach francuskich (°f) – 1°f = 10,00 mg CaCO3 w 1 litrze wody
- milivalach na litr (mval /l) – 1 mval = 1 miligramorównoważnik (0,5 milimol) jonów Ca2+ oraz 1 mval = 50 mg CaCO3 w 1 litrze wody.
Typowa twardość wody kranowej wynosi ok. 10°N. Woda poniżej 3°N jest uważana za miękką, zaś woda powyżej 30°N jest uważana za twardą.
Twardości wody do picia: wg norm polskich 60-500 mg CaCO3/dm3 dzieli się następująco:
- bardzo miękka to <75 mg CaCO3/dm3
- miękka 75-150 mg CaCO3/dm3
- średnio twarda 150-300 mg CaCO3/dm3
- twarda 300-500 mg CaCO3/dm3
- bardzo twarda >500 mg CaCO3/dm3
Woda pochodząca z ujęć PWiK Pisz jest średniotwarda i wynosi 185mg/dm3, co odpowiada 10˚N (st. dH) (stopnie niemieckie)
mg CaCO3/dm3 |
stopnie niemieckie |
twardość wody |
185 mg/dm3 |
10˚N |
średniotwarda |